lördag 3 januari 2009

Så här i nyårstid

Dags att utvärdera året som gick och spana in i framtiden. Att Housen håller världens dansgolv i ett järngrepp är helt klart.
Men en sak som förvånar är att den verkar bli allt mer formelanpassad. La vid årets sista spelning märke till att i princip alla de nuvarande hitlåtarna går i 128 BPM. Varför denna enkelspårighet. Visst det gör ju jobbet vansinnigt lätt. Man behöver knappt pitcha ett endaste dugg. Men samtidigt brukar detta leda till att en motreaktion kommer. Så vad kan den bli? Tja det finns redan en motrörelse till Housen. R&B! Inte min kopp te vanligtvis men visst finns det guldkorn och kvalitéer som jag uppskattar. Låten No air

R&B är ju i mycket motsatsen till Housen. Smörig. Själfull och långsam.
Frågan jag ställer mig är om 2009 kanske är året då Bollywood slår igenom i Europa. Den indiska filmbranchen växer så det knakar och med det följer musiken. Att Indierna idag är kompetenta så det räcker är helt klart. Fast om man skall vara ärlig såååå dröjer det nog ett par år.

Fast samtidigt kan de göra låtar som kan hålla för en internationell release. Som den här.



Vad jag hoppas på är att musiken skall bli bättre kvalitetsmässigt. Som det är nu så finns det bara ett fåtal artister som lyckas bryta igenom. Under detta så finns det massor av musik som är av ganska medioker kvalité. Hip hop från grannbyn sprids via internet men det är inte tillräckligt bra. Musikbranschen har inte anpassat sig till den tekniska utvecklingen och vi får alla betala priset för detta. När skivbolagen slutar vara nyskapande och drar ner på antalet artister så faller kvalitén. Så är det bara. Kanske kommer 2009 att bjuda på den stora överraskningen som omdefinierar musikbranschen. Jag hoppas. Snart är tiden ute och risken är att vi som gillar bra musik får nöja oss med hemmaproducerat. Det skulle vara tråkigt. Men det är klart om ingen vill betala för kvalité så får vi bara hemmabyggen.
2008 års bästa låt har varit en svår nöt att knäcka. Det är ju nästan omöjligt att välja. Men om man måste så........ trumvirvel
Jason Nevins remix lyfte låten ännu ett snäpp. Sommarens plåga nr ett och uppföljaren är nästan ännu bättre.



Hot n cold i en skön remix. Inte för mycket inte för lite.

Inga kommentarer: